NYHETER

Konferens Hållbar design 2018

– Cirkulära lösningar, tjänstefiering och delandeekonomi

 

Design av produkter och tjänster är nyckeln när den resurseffektiva cirkulära ekonomin tar över. Den 31:a maj arrangeras konferens Hållbar design, som visar hur innovativ och hållbar design av produkter och tjänster kommer att förändra samhället. På konferensen får du unik kunskap i hur strategier för cirkulära lösningar och tjänstefiering kan skapas. Du får även en global och nationell omvärldsspaning med konkreta exempel på produkter och tjänster i framkant.

 

100gruppen, med 13 av våra medlemmar, deltar som partner och utställare. Vi börjar med frukostseminariet: Vägen mot en hållbar och cirkulär inredningsbransch. Deltagandet på frukostseminariet är kosntadsfritt. För mer information och anmälan besök konferensens hemsida. Om du vill anmäla dig direkt följ länken till höger.

 

Presentationerna från frukostseminariet finns här.

Frukostseminarium i Göteborg fredag 25 maj:

Hur ska vi få mer återbruk i byggsektorn? Var med och påverka!

 

Nu lanserar IVL Svenska Miljöinstitutet med projektpartners plattformen Centrum för cirkulärt byggande. Visionen är att den ska bli ett nav för samverkan som stärker möjligheterna till mer återbruk inom byggsektorn. Den har skapats inom projektet Cirkulära produktflöden i byggsektorn – återbruk i industriell skala, som har fokus på interiöra byggprodukter för kommersiella lokaler. Men dem vill gärna sprida arbetssättet till fler verksamhetsområden.

 

Samtidigt vill IVL visa hur dem själva har renoverat deras Göteborgskontor, där 70 procent av inredningen och 50 procent av den fasta interiören är återbrukad. Tack vare detta har dem sparat minst 60 ton koldioxid jämfört med om allt hade köpts nytt.

 

– Exempelvis har vi återanvänt dörrpartier, VVS-produkter och akustikskivor. Och vi har både tagit med oss befintlig inredning och köpt begagnande möbler. Vi har klätt om en del och även kombinerat nytt och gammalt genom exempelvis nya skivor på befintliga skrivbordsstativ, säger Carina Loh Lindholm, projektledare på IVL.

 

Vid frukostseminariet lanserar IVL också webbsidan där plattformen Centrum för cirkulärt byggande blir tillgänglig.

 

När: Fredag 25 maj kl 7:30-9:30 (programmet börjar kl 8:00)

Var: IVL Svenska Miljöinstitutet, Aschebergsgatan 44 i Göteborg (hållplats Kapellplatsen)

Anmälan: Senast tisdag 21 maj via denna länk.

Kostnad: Frukostseminariet är kostnadsfritt, men en avgift på 500 kr exklusive moms debiteras vid frånvaro utan avbokning.

Frågor: Vänd er till Carina Loh Lindholm, carina.loh.lindholm@ivl.se, telefon 010-788 69 21

 

NYHETER

 

 

 

Möbelbruket och Lundbergs Möbler – showroom NH8 i Göteborg

 

Under vecka 17, den 24-27 april, gästar Möbelbruket och Lundbergs Möbler showroom NH8 i Göteborg. Temat är hållbarhet både vad gäller nyproduktion och äldre produkter. Möbelbruket presenterar sitt sortiment och tjänsten Tur & Retur som handlar om cirkulära flöden och återbruksprojekt. Lundbergs Möbler kommer bland annat att visa sina nya bord StandByMe, Square och Nesso Studio.

 

Workshop och föreläsning med Tobias Jansson

Under utställningen kommer exempel på återbrukade produkter visas, samt produkter som är lämpliga för återbruk i framtiden. På onsdag den 25 april kommer Tobias Jansson, föreläsare inom cirkulär ekonomi, och håller en workshop och en föreläsning om återbruk och cirkularitet kopplat till inredning.

 

Mer info: Länk till inbjudan

 

Program

 

Tisd 24/4

Lunchsvisning kl 12.00

Onsd 25/4

Föreläsning och workshop med Tobias Jansson kl 12.00 - 14.30

Torsd 26/4

Lunchvisning kl 12.00

Fred 27/4

Lunschvisning kl 12.00

Anmälan krävs. För att boka en visning, kontakta Jenny Ekman info@mobelbruket.se.

Utbildning i cirkulär ekonomi

 

Nu kan vi erbjuda två intressanta utbildningar i cirkulär ekonomi för oss som arbetar med möbler och inredning. Utbildningarna har tagits fram av re:profit i samarbete med 100gruppen. Vi vill uppmana er medlemmar att gå kursen, förstås.

 

Kurs 1:

Grundläggande kurs i cirkulär ekonomi för dig som arbetar med möbler och inredning

Datum/Tid: 5 april klockan 10:00-14:30

Plats: Bjerking, Hornsgatan 174, Stockholm

 

Målsättning med kursen

Ge en grundläggande insikt i cirkulär ekonomi för att kunna arbeta vidare och göra nödvändiga anpassningar av tjänster och verksamhet. Oavsett vilken roll du eller din organisation har inom området möbler och interiörer, så går det att hitta din aff ärsnich inom ekosystemet med hållbara aff ärserbjudanden.

 

Kurs 2:

Fortsättningskurs i cirkulär ekonomi med inriktning på affärsutveckling

Datum/Tid: 12 april klockan 10:00-14:30

Plats: Bjerking, Hornsgatan 174, Stockholm

 

Målsättning med kursen

Ge deltagarna konkreta verktyg och tips om hur befi ntliga tjänster kan aff ärsutvecklas med hjälp av cirkulär ekonomi och hur man som leverantör kan bli en mer intressant samarbetspartner.

 

För mer inforamtion och anmälan besök re:profits hemsida

Ivana Kildsgaard och 100gruppen vinnare på Återvinningsgalan

 

Ivana Kildsgaard, hållbarhetschef på LINK arkitektur, har utsetts till Årets Förebyggare på Återvinningsgalan 2018. I tuff konkurrens med framgångsrika återbruksinnovationer, utsågs hon och nätverket 100gruppen – en plattform för en hållbar och cirkulär inredningsbransch – till segrare.

 

- Detta är ett kvitto på att 100-gruppens samverkan och gemensamma vision för utveckling av hållbara interiörer är rätt väg att gå. För minskat avfall och ökat återbruk krävs tydligare kravställningar i inredningsprojekt, nya affärsmodeller och innovativa lösningar. Nu börjar det riktiga jobbet för inredningsbranschen – 100gruppen och LINK arkitektur är med på tåget, säger Ivana Kildsgaard.

 

Det var visionen om långsiktig samverkan som tog 100gruppen och Ivana Kildsgaard överst på prispallen. Idén om att samarbeta mellan alla aktörer i inredningsbranschen, bedömdes av juryn ha en betydande roll för utvecklingen av hållbara koncept inom cirkulär ekonomi. Jurymotiveringen var:

 

Med visionen om långsiktigt samarbete för ständig utveckling av hållbara koncept i en cirkulär ekonomi, bedöms vinnaren kunna spela en stor roll för att göra verklighet av tankar kring hållbara kontors- och butiksinredningar.

 

Miljöborgarrådet Katarina Luhr, Ivana Kildsgaard, hållbarhetschef på LINK arkitektur och Weine Wiqvist, vd på Avfall Sverige, vid prisutdelningen.

- Vi ser det som självklart att värna om rena gator och avgasfri luft, men vi spenderar merdelen av vår tid inomhus. Vad innehåller de möbler och material vi rör oss bland? Vad händer med dem när vi bygger om och förnyar? Den här typen av samverkansprojekt är precis vad som krävs för att lyfta återbruksfrågan även för våra inomhusmiljöer, sa miljöborgarrådet Katarina Luhr efter prisutdelningen.

 

Se alla vinnare på Återvinningsgalans hemsida

Stark innovationskraft under Re:invent & Re:make hackathons i Stockholm och Malmö

Copyright @ All Rights Reserved

Ett sjuttiotal innovatörer från olika branscher deltog på RE:Sources hackathon Re:invent & Re:make i Stockholm och Malmö. Resultaten blev sexton innovativa bidrag som har stor potential att bidra till förändringen i branschen mot en mer cirkulär och hållbar bransch.

 

I Stockholm vann bidraget Furniture as a Service F.A.A.S. – en komplett uthyrningstjänst för offentlig inredning. Idén bygger på att företag, istället för att köpa kontorsinredning, hyr densamma och sedan lämnar tillbaka den. Möblerna kan sedan renoveras eller byggas om för att kunna hyras ut igen. Tjänsten skapar därmed ett cirkulärt system som går att följa via en digital märkning. Teamet bakom bidragen är Stina Edlund, student vid KTH och Therese Lundborg, student vid Handelshögskolan i Stockholm

 

I Malmö gick det vinnande bidraget under namnet Re-Markable. Idén knyter an till konstvärldens proveniens. Re-Markable är en märkningstjänst för möbelföretag och ska bidra till en mer positiv syn på återbrukade möbler, dels genom att ta fasta på och lyfta fram möbelns historia och dels genom att marknadsföra möbelföretagets satsningar på cirkulära affärsmodeller. Teamet bakom bidraget är: Anna Gudmundsdottir, industridesigner, Gina Wiklund, grafisk designer och produktdesigner, Paulina Björk, projektledare inom hållbar utveckling, Liv Andersson, designer med fokus på hållbar utveckling, och Fares Younes, arkitekt.

 

RE:Sources hackathon Re:invent & Re:make anordnades av LINK arkitektur tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet, Altitude Meetings, Epicenter Stockholm, Kompanjonen, RP, Bjerking, Green Furniture, Nordic Green Design, Sustainable Innovation, Sustainable Business Hub, Trendstefan och Tema. Projektet är en del av RE:Source, Sveriges största forsknings- och innovationssatsning inom resurs- och avfallsområdet, finansierat av Energimyndigheten, Vinnova, och Formas.

 

Vi kommer att publicera presentationer av de åtta bästa bidragen inom kort.

 

Läs mer om resultaten på LINK arkitekturs hemsidan här

Läs artikel om Re:invent & Re:make hackathon på IVLs hemsida här

Läs artikel i HD-Sydsvenskan här

Inbjudan till seminariet om miljöcertifiering av återbrukade och rekonditionerade möbler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljöprojektet Möbelbruket bjuder in till ett seminarium för att tillsammans föra en dialog om miljöcertifiering av återbrukade och rekonditionerade möbler. Medverkar gör Birgitta Nilsson, Gröna Listan, Leif Lång, Svanen och Robin Ljungar, Möbelfakta för att tillsammans med deltagare från branschen kunna lyfta diskussionerna till nästa nivå.

Datum och tid: 14 december 2017 kl 10:00

Plats: Inredia, Brovägen 26, Tibro

 

Anmälan och Program:

Kan återbruksprocessen miljöcertifieras?

Seminariet arrangeras av ICS, 100-gruppen och Inredia tillsammans med Möbelbruket

 

Almedalen 2017

Ska du vara med i Almedalen i år? Kom och lyssna på seminariet Hållbar upphandling och hållbara inköp – vems ansvar? I vems intresse?

Arrangör: DoubleCheck, Social Venture Network (SVN Sweden)

Dag: 6/7 2017 07:30 - 09:00

Mer inforamtion om seminariet finns på Alemdalsveckan

Seminariet finns inspelat och kan ses här

2017-06-09

Stor satsning på återanvändning av interiöra byggmaterial från kontor

Varje år investeras ungefär 29 miljarder kronor i kontors- och butikslokaler. Omsättningen av ny inredning vid ombyggnation är stor – och därmed också möjligheten att återanvända begagnat material. Hur det ska omsättas till praktik ska nu IVL Svenska Miljöinstitutet undersöka tillsammans med ett tiotal projektpartners, där flera av 100-gruppens medlemmar finns representerade. I projektet ska man titta närmare på affärsmöjligheter, metod- och teknikutveckling. Metoderna kommer att testas och utvärderas i rivnings- och ombyggnadslokaler som ägs av Vasakronan och Fabege. Projektgruppen ska också utveckla IT-stöd för en mer tillgänglig marknad för återanvända produkter samt stöd vid inventering och värdering av material. Projektet finansieras av Vinnova.

 

Läs mer om projektet